måndag, januari 25, 2010

STINGRAY (USA, 1985-87)

Underbar tv-serie som bara gick två säsonger om sammanlagt 25 avsnitt. Stingray, eller Ray, eller bara "mystiske mannen" är en fixare som hjälper folk som hamnat i knipa. Ingen vet hans bakgrund, det antyds nåt tidigare samröre med CIA eller kanske militären eller kanske främmande makter. Ingen vet hans riktiga namn, han kallas Stingray eftersom han kör en funky fresh 1965 Corvette Stingray. Han tar inte betalt för sina uppdrag utan jobbar bara mot gentjänster, på nåt slags mystiskt vis. Varje avsnitt börjar med att nån stackare hamnar i knipa med maffian, onda vetenskapsmän, mörkmuskiga män eller liknande och blir tipsade att en kompis kompis kompis känner till nån Stingray som kan tänkas hjälpa till och sen sveper mannen myten häradsbetäckaren in i sin fräcka sportbil med sina fräcka solglasögon på, han ler klurigt och mystiskt manligt och lovar hjälpa till. Nästan varje uppdrag kräver att han går under cover och då är det tur att han är en mästare på förklädnad. Minst en kvinna i varje avsnitt förälskar sig i hans sängkammarblick och mystiska sätt men blir i slutscenen lämnade med knullrufs och inget mer. Musiken är ofta en fantastisk blandning av tidstypiska slicka pophits och pumpande sequenserfunk. Serien skrevs och skapades av Stephen Cannell (The A-team och Renegade och andra viktiga tv-serier). Allt i serien är väldigt tidstypiskt inte minst foto och klipp, men ändå klippningen är ofta ganska vågad för en tvserie på sin tid och leker med jumpcuts och sån där epilepsiklippning mellan scener som i Easy Rider. Jävligt viktig tv-serie helt enkelt. Kolla det tjusigt slicka introt här.

PROJECT METALBEAST (USA, 1995)

En hemlig agent injecerar sig själv med varulvsblod och blir nedfryst i trettio år för att sen tinas upp och utsättas för experiment med syntetiskt skin, han börjar varulva sig igen, nu med metallskin. Supertråkig film dessvärre.

SPACEHUNTER - ADVENTURES IN THE FORBIDDEN ZONE (USA, 1983)

Härlig äventyrs-scifi som är en blandning av Star Wars, Mad Max och Indina Jones, fast med lite mindre budget då. Rymdjägaren Wolf och hans sidekick, en tonårsskrikig femtonårig Molly Ringwald, letar runt på en madmaxig planet efter tre kidnappade jordkvinnor och får tampas med undervattensamazoner, drakar, steampunk-busar, kosmiska kastratsångardvärgar och annat rymdknytt. Massor av sköna miljöer, maskiner, fordon och hurtfriskt campy stämning. Två tummar upp.