onsdag, januari 06, 2010




AEROBICIDE (us, 1986)

Här har vi dum åttiotalsslasher som är så mycket dum åttiotalsslasher som en dum åttiotalsslasher kan bli. En mördare stryker omkring i sexig solarie- och gymmiljö. Det pumpas syntetisk cheezy-pop och det frossas i långa klipp med gympingtjejer i stora permanentade frisyrer och neonkläder. Fantastiskt trashy campy happy-go-lucky retarded dumfilm. Det räcker ju med titeln för att förstå hur viktig den är.

KILER CROCODILE (italien, 1989)

Fabrizio De Angelis är framförallt känd som producent och ligger i den rollen bakom klassisk italotrash som Zombie Flesh Eaters, Bronx Warrior 1 + 2, New York Ripper, Ratman, New Barbarians, The Beyond och så vidare. Killen kan det här med skräpfilm med andra ord. Som regissör är han skyldig till actionfilmerna Thunder 1, 2 och 3 samt en bunt karatefilmer ingen minns, men också detta härliga mördarkrokodiläventyr. Charmigt dumt djungelraffel med en riktigt uselt gjord jättekrokodil men det skäms man inte för utan ser till att visa den länge och väl i bild. Inget fusk. En grupp hederliga miljökämpar till ungdomar är ute i träskmarkerna och letar bevis för dumpning av radioaktivt avfall. Och bevis hittar de, i form av en JÄTTEMÖRDARKROKODIL! De rättskaffens ungdomarna visar sig nu vara djurrättsaktivister också och vill såklart skydda det här mostret mot onda jägare och lokala myndigheter. Extra plus för fint soundtrack av gamle goe Riz Ortolani som plankar friskt från ledmotivet till Hajen.

DARK AGE (australien, 1987)

That's ay big ol' freakin' killer croc, ey mate. Mustigt mördarcrocdrama från down under där en bamsing till saltvattenskrokodil rensar loss i vildmarksträsk och redan några minuter in i filmen käkar upp ett litet gråtande hjälplöst barn (vilket var en glad överaskning, barn klarar sig i allmänhet på tok för lätt undan i skräckfilm). Myndigheterna och en samling skummisar till tjyvjägare ger sig ut på krokodiljakt men en godhjärtat Steve Irwin-typ får hjälp av en gammal vis aboriginer att fånga krokodilen och flytta den i säkerhet. Ganska habil film som ligger nånstans mittemellan mördardjurskräpfilm och konventionellt drama. Vet inte riktigt vad titeln står för men det pratas en del om att krokodilen härstammar från donosaurietiden så det kanske har nåt med det att göra.

DINOCROC (us, 2004)

Jaha ja, ännu en idiotisk dinosaurfilm från Roger Corman. Men inte vilken dino som helst utan en dinocroc, vilket ju är en himla tur för då kan filmen vara med här i krockospecialen. Krockisen är en hyffsat snygg dataanimerad blandning av jättekrokodil och urtidsödla, en dinocroc med andra ord. Det är onda vetenskapsmän, såklart, som odlat fram den med sina onda dna-experiment och håller den fången och matar den med stulna och bortsprungna hundar, men när den rymmer och börjar tugga i sig människor blir det till att ge sig ut på dinocroc-jakt. Den manliga huvudrollen beter sig som en dement byfåne och man hoppas varje sekund att dinocroc ska komma och slakta honom, men det får man ju bara drömma om såklart. Dum idiotfilm som ändå lyckas engagera på nåt vis. Nu är det bara till att längta efter samme regissörs precis färska DINOSHARK.

Jag har sett en del fler mördarkrokodilfilm än dessa på senaste tiden, kommer skriva nåt om dem med framöver. Har även sett några mördarbi-filmer. Ja jag har faktiskt snöat in på mördardjurfilm överhuvudtaget. You have been warned!