lördag, december 12, 2009

THE NIGHT OF THE WEREWOLF (1981)

Den spanske nallebjörnen Paul Naschy gick bort för ett tag sen och jag tänkte köra naschyspecial men det blir nog som det brukar - inget med det. Den här filmen såg jag av en slump bara nån dag innan El Hombre-Lobo trillade av pinn, och det är en fin rackare. Första Daninsky.filmen som Naschy själv regisserade, tror jag, och vilken debut. Klockrent varulvs-satanist-gotik-mys från början till slut. Filmen öppnar med att Waldemar Daninsky och Elizabeth Bathory blir dömda till döden för sina brister och onda gärningar, varulveri och bloddrickeri. Den som tror att de kommer nöja sig med det och snällt ligga kvar i sina kistor trodde fel. Det blir en himla massa varulveri och vampyreri och gotisk skräck av gammalt klassisk spanskt snitt, fast härligt uppdaterat till stifft åttiotal. Naschy lullar runt i en mystisk åttiotalistisk medeltidskostym och är ledsen och orolig som vanligt, och med honom själv i regissörsstolen riktigt frossar han i långa varulvsförvandlingssekvenser där han freakar loss i yvigt överspel av nästan stumfilms-klass. Underbart! Titellåten på soundtracket är sjukt bra och låter som nåt av de bästa från italiensk snutfilm från sjuttiotalet.

ICED (1988)

Slalom-slasher med en mördare i ashippa slalomkläder och skidglasögon som slaktar ett funky fresh ungdomsgäng i afterski-miljö. Den här filmen är extremt stendum även jämfört med annan åttiotals-slasher. Vilket är en bedrift att respektera.

OFF THE GRID - LIFE ON THE MESA (2007)

Dokumentär om ett laglöst samhälle med några hundra invånare mitt ute i ingenstans i New Mexicos öken. Här bor en blandning av övervintrade hippies, krigsveteraner, redneck low lifes, ungdomar på rymmen och andra misfits, med det gemensamt att de vill vara ifred med sina vapen och sitt gräs. Bra film.

THE CRUISE (1998)

En av de finaste och bästa dokumentärer jag sett. Ett porträtt på Tim "Speed" Levitch som jobbar som guide på en turistbuss i Manhattan, New York. Levitch är en fullständigt unik och obeskrivlig människa som väl om man ändå ska försöka enklast beskrivs som en autistisk manodepressiv Woody Allen med filosofiskt djup. Se trailer här.