tisdag, juli 14, 2009




ELECTRONIC LABYRINTH THX 1138 4EB

George Lucas studentfilm som är en klart ruffigare och mycket flummigare förövning till långfilmen THX1138. Här har han med mycket enkla medel skapat samma plats och stämning som senare skulle slipas fram ytterligare i långfilmen. Såhär arty och experimentell skulle Lucas aldrig mer bli. Tyvärr.

GUY MADDIN - WAITING FOR TWILIGHT

Dokumentär om den mycket egensinnige kanadensiske regissören Guy Maddin, som under en lång tid utvecklat en helt personlig filmstil som hämtar mycket från klassisk stumfilm. Det är rätt svårt att beskriva hans filmkonst men den är extremt visuell och drömlik (se bilden på båten här ovanför och få ett hum om vad han pysslar med) och hans person verkar inte heller helt lättfångad. Här får man följa honom under arbetet med filmen Twilight of the Ice Nymphs, som är hans första "större" inspelning med "riktiga" skådespelare och Guy är ständigt neurotisk och ångestfylld och fullständigt övertygad om att det är hans sista film någonsin. Detta varvas med svart humoristiska anekdoter från hans misfits-vänner, samt klipp från hans filmer. Sevärt.

SWAMP THING

Härligt matinéäventyr från 1982 av Wes Craven. Det blir mycket träsk för pengarna och som grädde på semlan allas vår favorit-terrorman David Hess (Last house on the left, House on the edge of the park, Hitchhike) som i vanlig ordning är i fin terrorform, här som ledare för en bunt onda legoknektar som flåsar runt i träsket och ställer till med rackartyg och terror. Mycket trevlig film!

BARBARIAN QUEEN 2

Mera matinéäventyr, med en bunt amazonkrigare med permanentade åttiotalsfrisyrer, som springer runt i en tallskog och slåss för det godas sak. Kunde varit trevligt men tyvärr blir det varken särskilt kul eller sevärt. Klockar in på strax över en timme och jag somnade två tre gånger.