fredag, januari 08, 2010

DEATH SPA (US, 1987)

Oh my. Bara några dagar efter Aerobicide kollar jag ännu en gymslasher. Den här utspelar sig på ett gym/dansstudio/simhall som är nere med senaste datatekniken och har ett hightechsystem som styr all gymutrustning och annan teknik men datasystemet går bananas och folk börjar dö i olika gymrelaterade otäckheter. Är det datanörden som sköter datasystemet som ligger bakom? Eller är det hans döda syster som en gång ägde gymmet som går igen och ställer till med all oreda? Eller är det både och? Mysterier och frågor hopas. En hel del gore och krystade övernaturligheter bjuds och filmen är nästan lika dum som Aerobicide men inte lika helgjutet underhållande. Om nån har tips på fler gymslashers mottages dessa tacksamt, känner att det här är en subgenre som måste undersökas ordentligt.

ALLIGATOR (US, 1980)

En liten alligatorunge blir nedspolad i toaletten och bosätter sig i Chicagos avloppssystem och efter 12 år är den jättestor och börjar mumsa på människor och polisen börjar jakten. Livet i avloppen blir besvärligt för jättegator så den bestämmer sig för att ta sig upp på markplan och härja runt i kanaler, dammar och swimmingpooler. Klassisk skräckfilm och den mest kända (och välgjorda) i mördarkrokodilgenren. Rafflande cliffhangerslut efter att den tuffe frifräsarsnuten (Robert Forster) löst allting, då man får se en ny liten alligatorunge komma ner i avloppen. See you later alligator.

ALLIGATOR 2 - THE MUTATION (US, 1991)

Och visst blev det en uppföljare. Det tog elva år men då fick vi också en MUTERAD alligator. Nu hjälper inte det tyvärr. Filmen är riktigt usel och tråkig och... tråkig. Det är inte helt överaskande toxic waste som ligger bakom monstermutationen och vi får inte helt överaskande en frifräsarsnut som ska fixa och ställa till rätta. Så mycket till action eller jättekrockis får vi inte däremot. Helt omotiverat stoppas några korta scener med wrestling in dock så det är ju bara att tacka och ta emot. Filmens onding heter Vincent Brown och det roade mig lite för jag kom hela tiden att tänka på Bruno Matteis alias Vincent Dawn, men mycket roligare än så blir det inte.

CROC (US, 2007)

En amerikansk backpacker-dude med nittiotalspage och friskt humör driver nån slags krokodildjurpark i Thailand och får problem med myndigheterna och den lokala maffian. Som tur är dyker en vild jättekrokodil upp och börjar döda folk, så då kan vår backpackerdude take care of bussiness och visa vilken rejäl karl han är. Än mer rejäl är Michael Madsen som spelar enbent stentuff crocjägare. Stendum film, såklart, men krokodilscenerna är kanske de bästa och snyggaste som gjorts i mördarkrokodilsammanhang. Med undantag av några halvstela cgi-effekter så är det jävligt snyggt och bra gjort, ofta är det äkta vara och livs levande krockisar. Också här, precis som i Dark Age, stryker ett litet barn med. När jag tänker efter var det ju det i Alligator också. Hm, kanske mördarkrokodilfilm är genren där man bryter mot skräckfilmstabut att slakta barn.