tisdag, augusti 29, 2006



TROUBLE EVERY DAY
Extremt långsam, mörk och sorglig historia om vetenskap, olycklig kärlek, kannibalism, sexuell besatthet och fan vet vad egentligen. Nåt slags existetiellt drama med dystopiska undertoner där Vincent Gallo är en djupt olycklig och vilsen vetenskapsman och soundtracket består av Tindersticks på sitt allra mest sorgsna humör. Dialogen hoppar mellan engelska och franska och kopian jag såg var ej textad så jag hängde inte med på de franska delarna men jag tror knappast det spelar roll då filmen är allt annat än dialogdriven, det sägs inte så mycket överhuvudtaget. Allt handlar om stämningen och den är väldigt jävla mörk, dyster och hopplös rakt igenom. Gallo är lysande och lyckas med konststycket att bjuda på en enorm energi och fullständig apati på samma gång. Det här är en film för den som tycker att Irreversible är lite för varm och mesig.

PRISONERS OF THE LOST UNIVERSE
Härligt småtorrt brittiskt scifi-matinéäventyr som rör sig i utkanten av barbarträsket. Några olyckliga människor hamnar genom en olycka i ett parallellt sword and sorcery-universum där John Saxon är ondskefull härskare och det blir till att slåss på liv och död och på vägen möta både en och annan mystisk och tidigare okänd fantasyvarelse – som bland annat pygméer med rödlysande ögon, en grottmänniskojätte, en grön filur som mest påminner om Link i Zelda (han spelar till och med lergök så hästar kommer springande). Vid ett par korta sekvenser låter soundtracket väldigt mycket tidiga Residents och det fick mig att bli nyfiken på Harry Robertson som ligger bakom det och det visade sig att karln gjort musiken till en bunt gamla ostiga brittiska SF/fantasy-filmer, bla annat en familjematinéfantasyrulle som heter Electric Eskimo (hur mycket Residents är inte det föresten) som handlar om en liten eskimopojke som hamnar i nåt hemligt experiment och blir utsatt för strålning så han blir elektrisk - exakt hur mycket jag vill se den filmen går inte att mäta med världsliga mått. ”Prisoners” är mysig och bra film som får mig ännu mer sugen på att ta tag i att skaffa pre-conan-barbarfilmen ”Hawk the Slayer” av samme regissör.

LIONMAN AND THE WITCHQUEEN
Lejonmannen är tillbaka! Tyvärr inte i Cüneyt Arkins skepnad den här gången utan det är nåt blekansikte som får äran. Kanske inte riktigt samma nivå på turktrashet här som i ettan men de går loss rätt bra ändå och jag köper det med ett stort leende. Det bjuds på härligt primitivt soundtrack med stela synthar och överdos på synthtrummor, taffligt korreograferade strider och överlag ett trevligt hopkok på superhjältebuskis, barbarfilm och klassiskt turktokeri. Lejonmannen hoppar inte lika stilfullt som i första filmen men han har lagt sig till med ett obetalbart och obeskrivbart skrik/lejonmorr som han sällan försakar en chans att ljuda upp i.
Efter filmen kommer en textremsa som lockar med kommande filmen ”Lionman 3 – King Of The Magus” som jag dessvärre tror aldrig fick se dagens ljus, jag har då inte vid mina efterforskningar kunnat hitta några som helst uppgifter om en sådan film. Om någon råkar sitta på några fakta får man mycket gärna dela med sig av dem.

CONDOR
Småseg scifi är aldrig fel och det funkar denna gang med. Det här är en pilot till en tänkt TV-serie som aldrig realiserades och det kan jag tycka är synd då det nog hade kunnat bli en klart underhållande och klassisk tv-serie. Det är år 1999 och Los Angeles är en mycket våldsam stad i förfall som skall rensas upp av specialkommandot Condor och då främst deras ledande agent Proctor och hans sidekick androiden Lisa. Huvuduppdraget är att krossa superskurken Svarta Änkan som ställer till med massa nidingsdåd. Det är mycket latjo future-teknologi som ”drone-helikoptrar”, laservapen, jetfordon, androider, talande datorer och sånt där. Proctor spelas av Ray Wise som några år senare skulle bli känd som Leland Palmer i Twin Peaks.

THE CRAWLERS
Joe D´Amato ligger bakom denna vedervärdiga soppa till skräckfilm som även går under namnet ”Troll 3” vilket är lite förvirrande då inget troll eller minsta småknytt finns utan ondskan finns i form av trädrötter, jättearga trädrötter som kryper runt och dödar folk.