lördag, augusti 26, 2006

Fem barbarer och en seg australiensare

IRON WARRIOR
Alfonso Brescias Ator-film är en unik och säregen rackare till film som är extremt avskalad och drömlik helt utan realism. Det är mycket slowmotion och grådimmig bild (lite som i Conquest) och skönt stel 80-talsestetik finns med överallt – i frisyrer, smink, musik, kläder etc. Med väldigt enkla medel presenteras en smått surrealistisk saga som placerar sig i absoluta barbartoppen.

HUNDRA
Wow! Lysande barbar/amazon-äventyr med kvinnosakskvinnan Hundra på korståg mot männen och ondskan. Fint soundtrack från Morriccone och överlag välgjord film i synnerhet vad gäller foto, scenografi och stridsscener. Jag saknar kanske lite magiska vapen och det köret men det är en mycket bra film och en klar favorit. Irriterande att för- och eftertexter är i finfin widescreen medan själva filmen är i fullscreen. Vad det verkar finns ingen widescreenutgåva av filmen ute. Kan man hoppas på en dvd framöver tro?

SINBAD OF THE SEVEN SEAS
Lou Ferrigno är Sinbad sjöfararen i lila spandexbrallor och röda cowboyboots i denna extremt campy och jobbigt dåliga matiné från Enzo G Castellari.

WARRIOR AND THE SORCERESS
Spagettiwestern-stuk på denna argentiska barbarfilm som inte alls funkar för mig, segt att hela filmen utspelar sig i samma lilla stad och jag saknar quest och äventyr. Känns mest som en enda lång utdragen scen.

QUEST FOR THE MIGHTY SWORD
Det här är Joe D´Amatos tredje Ator-film, även känd som ”Ator 3 – The Hobgoblin” och det är snurriga grejer. De börjar med att Ator dör men det gör inte så mycket eftersom han har en son som får bli Ator istället. Denna Ator är inte som brukligt spelad av Miles O´Keeffe utan av en tafflig liten köttbulle som är allt annat än barbartypen, det är meningen att han skall vara 17 på det artonde men han känns mera som en överårig hårdrockare med viktproblem som gått vilse på en åker utanför Sweden Rock. Ordentlig lågbudget och masker och monster är på mupparna-nivå och som bonus återanvänder D´Amato trollet från ”Troll 2”. Bra underhållning för den som gillar idiotisk barbarfilm.

END PLAY
Lite småseg och brunmurrig australiensisk sjuttiotals-thriller om två känslomässigt störda bröder som är insyltade i en serie mord på unga lifterskor. Ett par snygga twistar gör den sevärd.