torsdag, juli 06, 2006

Framtidsbarbar, tågterror, röd regnkappa, skolflickemord samt varulven v/s snömannen.





Yor – hunter from the future
Underbart barbaräventyr där en smådum och vilsen Yor i blond nyvaken Gustav Wasa-frisyr vandrar omkring i barbarvärlden med en stenyxa och slåss mot jätteödlor och grottmän. Mot slutet snurrar det till ordentligt och allt förvandlas till en starwars-ripoff med Darth Vader-kopian Overlord och hans robotar och det blir laservapen och scifi för hela slanten. Fantastisk film!

Night train murders
Hederlig gammal terror när den är som allra bäst och otäckast. Två trubbelmakare till terrormän åker nattåg och ställer till med allmän terror. En till synes normal och hederlig kvinna joinar grabbarna och hon tar över terrortaktpinnen helt och blir pådrivande i eländet och två unga flickor på jullov får det tråkigt. Stark film som är jobbigt ond.

Eyeball
En skön samling dumma amerikanska turister stapplar omkring i Barcelena och dör lite då och då. Anses väl vara Lenzis svagaste giallo men jag uppskattar den. Skön stämning, bra mördarjakt där typ alla i hela filmen hinner bli misstänkta, våldsamma hackautettöga-mord av stenhård mördare snyggt maskerad i röd regnkappa, finfin Bruno Nicolai-musik och en härligt krystad sluttwist.

Rings of fear
Tredje filmen i Massimo Dallamanos school girl-trilogi når inte upp till de två tidigare ”What have you done to Solange” och ”What have they done to your daughters” men har ändå sina poänger, bla ett orginellt val av mördare. Hög sleazefaktor och smutsig stämning som krockar med glatt funky musik från Riz Ortolani. Helt okej film.

Werewolf and the yeti
Waldemar Daninsky åker på äventyr till Tibet och blir tillfångatagen av två tibetanska kvinnovampyrer som biter honom vilket såklart leder till att han blir... varulv – så kan det gå. Härligt Naschy-äventyr där han stapplar omkring i snölandskap, grottsystem och fängelsehålor och hinner med en liten slutstrid med snömannen. Slött tempo, murrig stämning och soundtrack med etnofeeling. Bra grejer!