onsdag, maj 24, 2006

SEVEN NOTES IN BLACK




Mycket fin och kanske den smartaste och mest välskrivna fulcifilmen. Inte överdrivet smart såklart, en och annan logisk lucka finns, men en riktigt slick och koncentrerad giallohistoria med flera twistar och ganska orginella sådanna. En klärvojant kvinna spelad av Jennifer O'Neill (återkommer till henne längre fram) får syner kring ett mord som skett för ett antal år sedan och dras in i en spännande mördarjakt där hon får hjälp av sin psykolog. Kvinnans man blir huvudmisstänkt och häktad medan hon dras allt djupare in i härvan för att fria sin man. [**Spoilervarning**] Varefter visar det sig att synerna kvinnan får är inget som skett utan framtida händelser och det "riktiga" mordet är ett som komma skall och det är kring just henne själv snaran sakta dras åt. Detta är riktigt snygg gjort och funkar mycket bra, trots vissa logiska luckor som sagt men vadå det är Fulci, mycket tack vare bra manus men också exeptionellt snyggt foto och klipp. Fabio Frizzis soundtrack låter typiskt Frizzi och det är lysande såklart.

Okej Jennifer O'Neill då, hon är en härligt osannolik figur. Förutom en karriär som fotomodell och skådespelare (största roller är väl i Cronenbergs "Scanners" och Mulligans "Summer of '42) så har denna brasilianska hunnit med att vara gift nio gånger(bla med Chippendales koreograf (två gånger)), bryta ryggen och nacken i en ridolycka, skjuta sig själv av misstag, självmordsförsök, samt envist vägrat göra Hollywood-karriär trots öppet mål-läge, för att slutligen bliv frälst och koncentrera sig på hästuppfödning på sin ranch i Nashville samt då och då dyka upp på O'Reilly Factor som språkrör för prolife- och profamilyrörelsen.

För övrigt är det jäkligt mysko att den här filmen inte fått någon ordentlig engelskspråkig release då en fulci-film per automatik säljer bra, den här är ju dessutom bra. Har väl med rättighetsstrul att göra kan man tro. Den versionen jag såg på DivX antar jag är en ripp från en bootleg som består av bilden från den franska (tror jag) dvd som finns + ljudet från gamla amerikanska vhs:en.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

02 juli, 2006 13:23  

Skicka en kommentar

<< Home