söndag, juli 26, 2009

LAND OF THE MINOTAUR (1976)

En grekisk "Wickerman" med en paganistisk minotaurdyrkande sekt som gillar att bjuda sin minotaurstaty som sprutar eld ur näsborrarna på människooffer samt att gå runt på natten i svarta kåpor och vara obehagligt mystiska. Den alltid lika stabile Donald Pleasence är en hyvens präst och exorcist och Peter Cushing den onde Baron Corofax. Det blir en slags härligt muterad Hammer-stämning och Brian Eno står för soundtracket som är klart habil drone-noise som dessvärre används lite för sällan och lite för lågt mixat. Min enda tidigare erfarenhet av grekisk horror (vad jag kommer på i alla fall) är Island of Death och jämfört med den slaktfesten har vi här ett riktigt mysigt matinéäventyr, som jag gillar skarpt.


THE DOUBLE (1970)

Filmen börjar med att huvudpersonen Frank blir skjuten, sen följer en serie flashbacks som visar händelsekedjan fram till nedskjutningen. Frank och hans flickvän Eva (Ewa Aulin) är på semester i Marocko och Eva blir betuttad i en surferdude som går omkring och är mystisk, så då passar Frank på att rulla runt med Evas mamma som dyker upp. Och så håller det på men mitt bland relationsproblemen blir det också mord och ett giallodrama rullas upp. En långsam, actionlös och egentligen rätt ospännande giallo som ändå fångar intresset, inte minst för flera flummigt arty drömlika scener. Regissören Romolo Guerrieri är lite av en doldis men en klart intressant fågel, med ett bagage av härliga crimefilmer som "Young, violent and dangerous" och "City under siege" och giallon "Sweet body of Deborah" och postapokalypsen "Final executioner". Kalenderbitare och skräpfilmskonnesörer kan dessutom glädjas över att han är farbror till skräpmästaren Enzo G. Castellari. Viktigt.


THE NIGHT KILLER (1990)

Den alltid lika klantige Bruno Mattei-adepten Claudio Fragasso ligger bakom denna nästan otäckt dum-dåliga giallo/slasher/horror. Det bästa med filmen är att mördaren maskerar sig med väldigt ful monstermask och monsterhänder, och inte ens det är särskilt bra om man tänker efter.

torsdag, juli 23, 2009

I DRINK YOUR BLOOD (1970)

Heltokig grindhouse-klassiker av David E. Durston, som senare skulle göra de sjukt obskyra gaysploitationfilmerna ”Boynapped” och ”Manhole”(så jävla bra bra titlar!) som verkar grymt svåra att hitta, om de ens går att hitta. Alltså får man nöja sig med I Drink Your Blood men det är inte fy tusan det heller vill jag lova. Ett ondskefullt satanisthippiegäng åker runt i en folkabuss och är allmänt onda och sataniska, när bilen går sönder bestämmer de sig för att terrorisera närmsta bonnhåla där de våldför sig på en ung tjej och misshandlar och drogar hennes farfar med LSD. Flickans tioåriga lillebror lackar och han vet att iscensätta en rejäl hämnd – han skjuter en rabiessmittad hund och bakar paj på hundens blod som han sen ger hippiesarna som får rabies, och till tonerna av hysterisk primitiv filtersvepsynt brakar vansinnet loss och en sjutusan till fradgatuggande våldsorgie kan starta. En härlig och viktig film med en härlig och viktig trailer här.



LO MAAU aka THE CAT aka DON'T STROKE THE PUSS (1992)

Författaren Wisely får besök av katten The General från yttre rymden som är jagad av universums argaste monster Star Killer som inte gör annat än ställer till med ondska och elände. Från regissören som gjorde hongkongsplatter-klassikern Story of Ricky dyker ett år senare denna superknasiga film upp och helt ogenerat mixar sci-fi, martial art, splatter och fantasy (ja lite som Story of Ricky om jag minns den rätt). En av filmens höjdpunkter är en sväva i luften kung fu-strid mellan katten och en hund men här finns också gott om ostiga laserstrålareffekter och det gör ju oss alla glada. Ja det är plattan i mattan och full fart mest hela tiden i denna svårt knäppa film som inte liknar mycket annat.

tisdag, juli 21, 2009

SWAMP OF THE RAVENS (1974)

Drive in-trash från Eucuador om en galen vetenskapsman som experimenterar med att väcka de döda, vilket inte går så bra som han önskar så han får se till att dumpa kroppar på löpande band i ett träsk där inte korpar (som titeln vill påstå) men gamar får snaska loss på dem, fast de usla gamarna är illojala och sprider omkring likdelar som väcker polisens intresse och vår vetenskapsman får polisen i hälarna. Det bjuds på en del spektakulära obduktionsscener och kärlek mellan vetenskapsman och död kropp men inget kan riktigt ruska liv i denna rätt sega film som står still mest hela tiden och trampar träskvatten. Soundtracket är oväntat knäppt och blandar friskt mellan psychrock, primitiv synth och skev muzak med falsksång och märkliga textrader som “Oh I wish you were dead, my own robot”.


NIGHT OF THE SKULL aka NIGHT OF THE ASSASSINS (1973)

Spansk gotisk horror av Jess Franco, baserad på Edgar Allen Poes “The Cat and Canary” och Franco är riktigt städad och skärpt och lyckas hålla ihop historien hela vägen, överraskande fritt från sleaze, knas och förvirring. En mördare med dödskallemask smyger omkring på det gamla slottet och plockar folk på fantasifullt utstuderat sadistiska vis. Det blir ett klassiskt alla-samlas-i-salongen-och-testamente-läses-upp-drama och alla är skumma och misstänkta och det blir gialloesque gothdeckare som funkar riktigt bra. Trevligt.

SPIDER LABYRINTH (1988)

En lite bortglömd italiensk rysare som är värd att plockas fram i ljuset. Det är inte lysande och fantastiskt, men helt okej film som bygger upp en mystiskt otäck stämning som funkar skitbra och vi får en skräckis i gränslandet mellan gotisk horror, giallo, monsterfilm och thriller. De usla specialeffekterna drar ner filmen rejält men lyckas ändå inte döda den fina skräckstämning som är filmens behållning.



EL VIOLADOR INFERNAL (1988)

Mexikansk ondska utan pardon! Den onde fulingen Carlos är dömd till döden och skickas i elektriska stolen men får i dödsögonblicket besök av någon slags helvetesdrottning/demon som väcker upp honom igen och lovar honom ett liv i lyx och överflöd om han i gengäld lovar att våldta och mörda alla han kommer åt och sedan rista in 666 i deras kroppar. Carlos lovar och börjar leva livets glada dagar som El Violador (The Rapist) och kör dekadent lyxlir med pengaöverflöd, lyxbil och ohämmat mycket heroin, kokain och hasch och ett och annat besök på manikyrsalong. Detta varvar han som utlovat med att våldta och mörda och rista in 666 på så många män och kvinnor han kommer åt, och ibland slår han till med att skjuta laserstrålar från ögonen (många billiga lasereffekter har man sett men de här slår billighetsrekord). Allt är taffligt och fult, den ständigt puttrande musiken i filmen låter som nåt från en femtiotals-scifi, skådespelet är stelopererat frånvarande och allt är obehagligt kallt i denna sadistisk-misantropiska film som är svår att inte tycka om för sin dumma hejdlöshet.

fredag, juli 17, 2009

TICKS

En bekant berättade att hon fått borrelia efter att blivit fästingbiten så jag kom att tänka på den här creature feature-rullen och tänkte att jag borde se den. Det borde jag egentligen inte visade det sig. En tråkig standardskräckis med ett gäng problemungdomar som ska ut i skogen och lära sig veta hut. Olyckligtvis finns det i skogen en redneckhippie som odlar gräs och utvecklat ett supergödningsmedel som har den bieffekten att det får fästingar att mutera och bli jättestora, jättesnabba och jättehungriga. Resultat: jätteordinär horror.



PIECES

Spansk supertrash regisserad av tokskallen Juan Piquer Simón (Supersonic Man, Satan's Blood, Extraterrestial Visitors) och skriven av tokskallarna Joe D'Amato och Dick Randall, det måste väl bli supertokskallefilm det? Svar ja. Fantastiskt bra och effektiv skräpfilm med giallofeeling och mycket gore och slafs, dessutom fina taglines: "You don't have to go to Texas to for a chainsaw massacre" och "It's exactly what you think it is".



ZEDER

Mycket fin film av Pupi Avati med soundtrack av Riz Ortolani. Ett snygg, poetisk och ganska långsamt spökmysterium med skön atmosfär.



PENSIONE PAURA

Precis som Zeder har vi här en snygg, poetisk och ganska långsam film med mycket atmosfär. Ett habilt giallodrama som inte sparar in på tokerier och sleaze heller.



L'ARMA, L'ORA, IL MOVENTE (1973)

Rätt okej standardgiallo som gör vad den ska. Första och enda filmen av regissören Francesco Mazzei.



CRAZY DESIRES OF A MURDERER

Ett gäng skumma jetsetare hänger på ett gotiskt slott med en störd ung man inlåst i källaren där han pysslar med att balsamera djur. Det kan väl aldrig sluta väl? Nix, det sker mord och blir till att leta mördare och motiv. Ganska lam film men inte utan underhållningsvärde och en hel del grovhångel till hammondmuzak.

tisdag, juli 14, 2009




ELECTRONIC LABYRINTH THX 1138 4EB

George Lucas studentfilm som är en klart ruffigare och mycket flummigare förövning till långfilmen THX1138. Här har han med mycket enkla medel skapat samma plats och stämning som senare skulle slipas fram ytterligare i långfilmen. Såhär arty och experimentell skulle Lucas aldrig mer bli. Tyvärr.

GUY MADDIN - WAITING FOR TWILIGHT

Dokumentär om den mycket egensinnige kanadensiske regissören Guy Maddin, som under en lång tid utvecklat en helt personlig filmstil som hämtar mycket från klassisk stumfilm. Det är rätt svårt att beskriva hans filmkonst men den är extremt visuell och drömlik (se bilden på båten här ovanför och få ett hum om vad han pysslar med) och hans person verkar inte heller helt lättfångad. Här får man följa honom under arbetet med filmen Twilight of the Ice Nymphs, som är hans första "större" inspelning med "riktiga" skådespelare och Guy är ständigt neurotisk och ångestfylld och fullständigt övertygad om att det är hans sista film någonsin. Detta varvas med svart humoristiska anekdoter från hans misfits-vänner, samt klipp från hans filmer. Sevärt.

SWAMP THING

Härligt matinéäventyr från 1982 av Wes Craven. Det blir mycket träsk för pengarna och som grädde på semlan allas vår favorit-terrorman David Hess (Last house on the left, House on the edge of the park, Hitchhike) som i vanlig ordning är i fin terrorform, här som ledare för en bunt onda legoknektar som flåsar runt i träsket och ställer till med rackartyg och terror. Mycket trevlig film!

BARBARIAN QUEEN 2

Mera matinéäventyr, med en bunt amazonkrigare med permanentade åttiotalsfrisyrer, som springer runt i en tallskog och slåss för det godas sak. Kunde varit trevligt men tyvärr blir det varken särskilt kul eller sevärt. Klockar in på strax över en timme och jag somnade två tre gånger.

torsdag, juli 09, 2009


EAGLE VS. SHARK

Efter överdos av lite för många lite för smutsiga filmer kände jag stort behov av feelgood och skrattfest och mys. Tur för mig att Eagle vs. Shark bjöd på allt detta. Hejdlöst charmig och smådum nördhumor och romcom i en ljuv nya zeeländsk kombination. Folkligt festligt fullsatt!

Trailer

onsdag, juli 08, 2009



DEAD MAN'S SHOES (2004)

Brittisk diskbänksrealism som freakar ur och blir ondskefull terror/revenge-film. Finns en känsla av lågbudget som berikar filmen och tillför till dess smutsighet och nervöst ruffiga orolighet. Miljöer och persongalleri påminner mig om det man ser i svenska nollbudgetfilmaren Henrik Möllers små mästerverk - pundare, förlorare, slackers, geezers, snubbar, grabbar, idioter...
Mycket bra film och som terror-thriller helt unik.
Trailer

GOLDEN NINJA WARRIOR (1986)

Mera ninjavansinne. Producenten Joseph Lai står här som medregissör till Godfrey Ho och vem som gjort vad är omöjligt att reda ut då det i vanlig ordning är en soppa till kollage med klipp från alla möjliga håll. Det hela är nog nästan lite taffligare än vanligt, alla ninjastrider är extremt klumpiga och stela, men det har man parerat upp genom att köra dem på extra mycket fastmotion. Jag har aldrig sett så mycket fastmotion någonsin tror jag. Stor glädje att man har med Gong/Steve Hillage på soundtracket. Filmen är också mycket snuskigare och smutsigare än vad de brukar, det är mycket naket och kvinnomisshandel och våldtäkt och kvinnohandel och fan vet vad. Men där finns också tuffa kvinnoninjas som rensar upp bland gubbslemet. Jag borde nog inte tycka om det här så mycket som jag gör.
Mycket fräsig trailer

SILIP aka DAUGHTERS OF EVE (1985)

Klassisk fillipinsk exploitationfilm med snusk och våld på schemat. Det öppnar med en man som slår ihjäl en buffel med slägga (på riktigt vad det verkar) och en samling barn står bredvid och tittar gråtande på. Sen blir det en enda lång seg röra av sex, menstruation, våld mot barn, religion och naket. En märklig men ganska tråkig film som lämnar en lite besk eftersmak och känslan av att behöva duscha.

fredag, juli 03, 2009





Har uppdaterat lite dåligt, har varit upptagen att köra gubbrull med min nya fina longboard. En och annan film har jag klämt ändå och som jag minns det har det sett ut ungefär såhär:

THE DEVIL

Hong Kong/Taiwan-tokerier från -81 med en whole lotta häxerier, ormar, insekter och folk med kladdiga ansikten och folk som spyr upp maskar. Klassisk hongkong-horror med andra ord. 80-talshorror från hongkong är trevligt och den här filmen gjorde mig inte besviken. Allt det klassiska fans där som sagt, och dessuom en krum barnskådis som spelar ett hotells bellboy och heter, håll i er, Ding Dong. Som bonus har man ibland klippt in inledningen på Pink Floyds "Set the control for the heart of the sun" i soundtracket. Bra grejer.

BEWITCHED

Oj oj oj... oj. Den här filmaffishen är kanske den bästa filmaffish som skådats, det är extra allt hela vägen. Utan pardon. Filmen är toppen också, det är svart magi och extra allt och full fart mest hela tiden. Det är för mycket knas för att räkna upp, det är bara att kolla på affishen så förstår du att du måste se filmen.

BLACK MAGIC WITH BUDDHA

Ingen dålig affish här heller vill jag lova. Och jo visst, det är knäpp hongkong-gore här med. En snubbe ger sig på att stjäla en mumiehjärna men då blir hjärnan arg och går bananas och dödar allt och alla, när den inte ligger still och andas tungt och pulserar hotfullt. För att hålla hjärnan på gott humör måste man mata den med små husdjur men det är ju lätt att glömma bort och då tar det hus i helvetet.

NINJA TERMINATOR

Okej har nån ringt snuten än? Inte, då gör väl jag det, för det här är olagligt bra. Hong Kongs svar på Jess Franco - Godfrey Ho - slår till med en toppfilm. Richard Harrisson i kamoflageninjadräkt, snutmustasch och kraftigt kajal härjar runt och slåss mot onda kineser i blonda svenne hedlund-peruker och allt är så härligt knäppt som man kan önska. I sedvanlig ordning har Ho klippt ihop filmer från olika håll lite hur som helst och det blir snurrigt värre. Wendy Carlos Clockwork Orange-soundtrack klipps in lite ibland och när jag tänker efter var det kanske snarare i den här filmen Pink Floyd hade var med. Jo det var det ju! Och om jag inte minns helt fel hade han petat in Jarres "Oxygen" också. Härliga härliga Godfrey, han har verkligen ingen skam i kroppen.

SCORPION THUNDERBOLT

Mera Godfrey Ho men här är det inte ninjas utan gore-skräck med ormmonster och andra härligheter som en kattätande mentalpatient och ja gud vet vad. Egentligen borde jag skrive mer noga om alla de här filmerna men jag är på väg ut på landet och blandar just nu ihop i minnet alla knasigheter. Jag nöjer mig med att konstatera att det är FANTASTISKT. Såklart.

RESCUE DAWN

Herzog gör spelfilm av historien om lille Dieter som behövde flyga. Det är osäkert om världen behöver ännu en film för att döva USAs dåliga samvete över vietnamkriget genom att visa hur goa amerikanska grabbarna var och hur onda käppkineserna var, men ändå, när det görs så här bra är det svårt att värja sig. Jag kan tycka att det är slöseri och synd att Herzog håller på och leker i Hollywood numera, och varför han ska göra vietnamfilm fattar jag inte alls. Men jag är glad om han är glad, och göra fantastisk film lyckas han fortfarande med.

CONFESSIONS OF A SUPERHERO

Är det en superhjältefilm? Är det en buskis? Nej, det är en dokumentär om tre helt vanliga knäppgökar som livnär sig på att gå runt som Stålmannen, Wonderwoman, Hulken och Batman i Hollywoods turiststråk och få småpengar för att bli fotade av turister. Mycket bra och sevärd film. Trailer här: http://www.youtube.com/watch?v=QlaHeASLq9A

Ja det var de filmer jag kom på just nu att jag sett. Jag är på väg ut på landet och har inte tid att leta runt efter fler trailar och klipp men det fisnns säkert på youtube så jag råder dig för din egen skull att genast börja leta.